Clubul Istoricilor ”Nicolae Bălcescu”

Clubul Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” a fost înființat de un grup de inițiativă:  Vasile Buga, Gavriil Preda, Constantin Hlihor, Florian Banu, Sorin Aparaschivei, Constantin Corneanu, Mircea-Dorel Suciu – cu binecuvântarea pr. stareț protosinghel Casian Costache în ziua de la 10 februarie 2024, la Mrea Sf Nicolae, sat Chițorani, com. Bucov, jud. Prahova.

Principii

Clubul Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” este un cadru informal de întâlniri academice al cercetătorilor și profesorilor de istorie națională și universală

Clubul își propune să exprime prin membrii săi recunoștința pentru marii istorici ai nației, să rememoreze cu pioasă admirație profesorii și cercetătorii care au trudit în slujba Muzei Clio pentru a aduce în memoria colectivă a românilor faptele trecutului.

De asemenea, Clubul Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” dorește să contribuie la transmiterea către generațiile viitoare a crezului profesional al breslei istoricilor: Sine ira et studio

Obiective

Păstrarea tradițiilor Scolii românești de istorie

Promovarea lucrărilor valoroase de istorie națională și universală în rândul tinerilor și nu numai

Participarea activă și constructivă la dialogul între istorici pe marginea unor evenimente și fapte istorice care au fost supuse de-a lungul timpului unor interpretări partizane sau influențate de politic și diferite ideologii politice, încercărilor de rescriere și falsificare a istoriei.

Informări și dezbateri asupra noilor apariții editoriale ( cu noutățile) în domeniul cercetării și prezentării rezultatelor obținute de diferite Școli istorice din Europa și alte regiuni ale lumii.

Analize  și dezbateri privind rolul istoriei și al istoricului în era revoluției digitale și a platformelor sociale de comunicare.

Analize  și dezbateri privind rolul istoriei și a istoricului în era revoluției digitale și a platformelor sociale de comunicare.

Regulament minimal

Poate deveni membru al Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” orice cetățean care a lucrat sau lucrează în domeniul cercetării istorice, cadru didactic specializat în istorie.

Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” se întâlnesc periodic sau atunci când apare un eveniment important( comemorare, aniversare, apariția unui eveniment editorial, dezbatere publică pe marginea unor subiecte de istorie etc)

În cadrul ședinței se stabilește, în mare, programul viitoarei întâlniri

Hotărârile Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” sunt luate numai în cadrul ședințelor plenare și numai în spirit academic.

Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu”  își numește președinte de onoare.

Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” își alege anual un președinte executiv reprezentativ pentru spiritul de club academic. Fiecare președinte executiv devine automat președinte de onoare la finalizarea mandatului.

Clubul Istoricilor ”Nicolae Bălcescu” și președintele executiv își numesc, cu acordul general, un un grup de ajutor din 3-5 membri cu sarcini precise. Unul din membrii grupului de ajutor va prelua rolul de secretar, cu scopul ținerii la zi a evidențelor întrunirilor (exprimate, în principal, prin Registru) și a contactului cu membrii componenți

Ședințele Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu”  sunt deschise oricărui cadru didactic,  cercetător sau pasionat de istorie acesta având în acest caz doar rolul de observator.

Tematica ședințelor cuprinde, dar nu se rezumă la:

  • Memento
  • Conferințe publice
  • Dezbateri pe diferite teme de istorie de interes științific sau general pentru societate
  • Schimburi de opinii, prin invitarea unor istorici de mare prestigiu din țară și in măsura posibilităților din afară.
  • Prezentarea realizărilor membrilor (editoriale, participări la conferințe naționale și intenționale)
  • Aduceri la zi, noutăți, în domeniul cercetării istorice, perspective de analiză a trecutului istoric, noi metode și instrumente.

Ședințele Clubului Istoricilor ”Nicolae Bălcescu”  sunt convocate de președintele executiv în acord cu majoritatea membrilor clubului. Data și locul desfășurării lor vor fi anunțate cu cel puțin 10 zile pe pagina web și pe platformele de socializare a fiecăruia dintre membri(Facebook, telegram etc.)

Inițiator/coordonator

Mircea-Dorel Suciu, Email mircea.dorel.suciu@gmail.com