

Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie
a
ACADEMIEI OAMENILOR DE ŞTIINŢĂ DIN ROMÂNIA
Dezbatere publică ”80 de ani de la încheierea Celui De-Al Doilea Război Mondial”



În anul 2025, lumea va marca 80 de ani de la capitularea puterilor Axei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Trecerea timpului nu a estompat interesul academic pentru istoria unui conflict care modelează și influențează și astăzi lumea politică internațională. Această aniversare reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra a ceea ce s-a scris până în prezent în ceea ce privește consecințele geopolitice, geostrategice, economice și sociale ale conflictului, dar și de a explora noi linii de cercetare care ar putea transforma înțelegerea noastră în viitor despre această conflagrație.

Keynote speaker: prof.univ dr. Constantin Hlihor- Imaginea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial la optzeci de ani. Între părtinire politică și adevăr istoric.
Vor mai conferenția:
- Prof.univ.dr. Ion Solcanu Documente de arhivă despre abuzurile soldatilor sovietici în județele Baia și Iași, aprilie 1944
- Prof.univ.dr. Anatol Petrencu „9 mai 1945 pe paginile presei periodice din Chișinău (1945-1946)”.
- Conf.univ.dr. Ionuț Cojocaru, Uniunea Sovietică. De la războiul pentru apărarea Patriei la controlul ideologic în Europa de Est. Cauze și efecte.
- Prof.univ.dr. Dorin Drecin, Mareșalul Ion Antonescu și Axa latină.
- Prof.univ.dr. Gheorghe Onișoru, Între război și pace. Conferința de la San Francisco
- Prof.univ.dr Ștefan Vergati, Sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial.
- Prof.univ.dr. Ioan Vlad, Memoriile generalului Ion Dumitrache,
comandantul diviziei de cremene (divizia 2 munte) pe Frontul de Est,
si valoarea lor documentar – istoriografică. - Prof.univ.dr. Stoica Lascu, Victoria Aliaților împotriva Germaniei Naziste: „s’a redat vieţei umane adevărata şi nobila ei menire şi se deschid în faţa popoarelor, mari şi senine perspective”. Consemnări contemporane.
Dezbaterea va avea loc online în data de 9 mai 2025 începind cu orele 12.